Tuesday, December 2, 2008

TAPAK LOKASI BAITUL TAUBAH

Baitul Taubah (Pondok Islam Diri)
PT 372 Kg. Jeram Pasu, 16800 Pasir Puteh, Kelantan
Sumbangan anda di alu-alukan ke akaun kami:
Hubungi:09-748 0086 (pentadbiran) /atau 09-786 6566 (operasi)


Gambar 1: Pintu masuk bekas Kem JPA 3Gambar 2: Papan notis nasihat dan peringatan sewaktu tempat ini menjadi Pusat Pemulihan Dadah KebangsaanGambar 3: Persekitaran bekas kem JPA 3PETA LOKASI BAITUL TAUBAH
1. RENTETAN PERISTIWA


Bermula dari 16 Januari 2008 sehingga 08 Oktober 2008 Baitul Taubah telah mendaftar masuk seramai 74 orang anak bina. Baitul Taubah hanya dapat menampung 20 -30 orang anak bina dalam satu masa disebabkan prasarana, asrama , lain-lain logistik serta sumber kewangan yang terhad.

1.1. Pengambilan anak bina.


Mulai 16 Januari 2008 seramai 20 anak bina mengikuti Program Bairul Taubah secara percuma. Anak bina datang dari keluarga Bandar dan Luar Bandar melibatkan majoritinya dari Kelantan dan selainya dari Kedah, Pahang Terengganu dan Melaka. Kemasukkan anak bina pada awalnya tidak disaring rapi kerana terdapat anak bina yang terpaksa menjalani rawatan hospital kerana berbagai penyakit akibat penagihan seperti Batuk Kering (Tuberculosis), HIV, Hepatitis, kurang siuman (Schizophrenia ) serta lain-lain. Ada keluarga yang seolah-olah gembira kerana dapat melepaskan penjagaan anak/tanggunan mereka sepenuhnya kepada Baitul Taubah. Umur atau usia anak-anak bina adalah dari serendah 14 tahun hingga yang paling tua berusia 44 tahun. Sebilangan kecil telah berkeluarga dan mempunyai anak-anak yang belum bersekolah. Mereka terlibat dengan berbagai jenis dadah seperti, heroin, syabu, penghiduan gam, daun ketum dan lain-lain.

1.2. Kumpulan Pertama


Kumpulan pertama memberi pengalaman yang berbagai kepada Baitul Taubah. Ada sebilangan anak bina yang terpaksa dihantar untuk mendapat rawatan kecemasan kerap kali kerana penyakit hipatitis, TB, HIVdan skizu akibat kesan penagihan dadah. Yang menghidap Skizu (hilang ingatan) langsung tidak mengikuti program terpaksa pulang kepangkuan keluarga. Mereka ini tidak dapat mengikuti program dengan penuh disiplin menyebabkan faktor kegagalan hampir 30 %. Dari segi latar belakang ada sebilangan mereka mempunyai pendidikan Institusi Pengajian Tinggi antaranya Politeknik, UitM, UTM dan Institusi Tahfiz dari luar negara. Ada juga yang sedang dalam peringkat sekolah menengah rendah dan lepasan peperiksaan (SPM) sekolah menengah.

1.3. Kejayaan Baitul Taubah.


Dari kalangan mereka yang berjaya, terdapat seorang berusia 44 tahun dilantik sebagai ketua (Tok Nebeng). Beliau mempunyai kemahiran dalam pertukangan. Dari asas iman yang lemah beliau berjaya mengikuti program dengan baik dan tinggal di Baitul Taubah sehingga 6 bulan . Beliau terpaksa pulang kepangkuan keluarga dan masyarakat kerana mempunyai isteri dan anak-anak. Ada pihak prihatin dari Ahli Lembaga Baitul Taubah telah menghadiahkan beberapa alat pertukangan seperti gergaji elektrik, ketam kayu letrik, pahat, tukul dan penggerudi untuk kegunaannya. Baitul Taubah mendapat maklumbalas bahawa beliau mengambil upah (bertukang bina rumah dan siling kapur (moulded ceiling) di sekitar kawasan Kota Bharu.
Selain dari ”Tok Nebeng”, seramai 4 orang anak bina masih tinggal di Baitul Taubah walau pun telah tamat tempoh latihan. Mereka ingin terus tinggal supaya mereka lebih mantap untuk pulang kepangkuan masyarakat. Di samping itu, mereka dapat membantu Baitul Taubah memberi panduan dan tunjuk ajar kepada anak-anak bina yang baru. Seorang daripadanya lepasan hafazan Al-Quran dari Pakistan di lantik sebagai Pembantu Pembina mengajar Al-Quran dan ilmu asas Islam kepada anak-anak bina yang lain. Manakala 3 yang lain mempunyai minat/ kemahiran pendawaian elektrik, penternakan dan masakan juga masih tinggal sebagai Pembantu Pembina.

1.4. Kumpulan Kedua

Bagi anak-anak bina kumpulan ini dikenakan bayaran untuk belanja makanan bulanan sebayak RM400 seorang. Walaupun bayaran tersebut jauh dari mencukupi untuk pengurusan Baitul Taubah tetapi atas rasa tanggungjawah sosial kos logistik dan utiliti bayaran elaun-elaun Pembina dan Pembantu Pembina, Pengawal Keselamatan, Tukang Masak dan kerja-kerja baikpulih bangunan terpaksa diikhtiarkan dan amat memerlukan sumbangan daripada para Dermawan, Koperat/Agensi Kerajaan atau Institusi Swasta. Dengan pengalaman pada peringkat awal, tidak banyak masalah anak bina yang lari pulang. Anak-anak yang diterima disaring dari segi penyakit-penyakit serius, kes-kes polis atau AADK. Bagaimanapun terdapat keluarga yang ingin menghantar anak-anak mereka yang mengikuti rawatan dan pengawasan Pengasih ke Baitul Taubah.Ada beberapa daripada anak bina kumpulan Kedua yang tamat tempoh 4 bulan masih melanjutkan tempoh tinggal mereka sehingga 6 bulan. Beberapa orang masih ingin terus tinggal di Baitul Taubah bergantung kepada kekosongan tempat.

No comments: